Žene NIPOŠTO nemojte zanemarivati ovih 10 simptoma TIHOG UBICE koji vreba!

0

Među najčešćim uzrocima oboljenja od raka jajnika su genetska predispozicija, uzrast, ali i pretjerana upotreba kontracepcije.

Zanemarujući sve prateće simptome, ženama se u 80% slučajeva rak dijagnosticira tek kada on dostigne naprednu fazu i kada su šanse za liječenje dosta manje, zato nikako nemojte zanemarivati ovih 10 simptoma:

1. Česti bolovi u leđima

Ukoliko ste sigurne da ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.

2. Bolovi u stomaku i karlici

3. Neredovni ciklusi

Statistički, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika. Međutim, to nije uvijek slučaj. Rak se može javiti čak i kod mladih djevojaka, koje još uvijek nisu dobile prvi ciklus.

4. Umor i prečesta iscrpljenost bez nekog razloga

Nedostatak daha, mučnina i gubitak apetita, ekstremni umor mogu biti ozbiljni znaci da se žena nalazi u nekom stadijumu raka jajnika. Preko 80% žena doživi barem jedan od simptoma raka jajnika nekoliko mjeseci prije nego što se dijagnostikuje.

5. Brzo se zasitite

Ovo je jedan od četiri najznačajnija i najčešća simptoma raka jajnika. Bilo bi lako pogrješiti da je ovo simptom problema sa varenjem, ali nemojte se zavarati.

6. Bol prilikom odnosa

Bol tokom seksa može biti još jedan jak pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika. To se odnosi na bolove i pritisak u području zdjelice, i potrebu za mokrenjem češće i hitno.

7. Povraćanje

U pojedinim slučajevima raka jajnika, često dolazi do začepljenja crijeva, što uzrokuje mučninu, bolove u stomaku i gubitak težine.

8. Naduven stomak

Ukoliko vam se stomak nadima tako da sami sebe podsjećate na trudnicu, to može biti ozbiljan znak da ste u opasnosti.

9. Pretjerani rast kose i tamnih dlaka

Iako obično nije smatran za simptom raka, avo je definitivno nešto što ne treba zanemarivati. Neke žene doživljavaju upravo suprotno – gubitak kose.

10. Česti zatvor

Uz bol u području želuca, ostali simptomi mogu uključivati i probleme sa varenjem, gubitak apetita i gasovi.

Molimo vas da podijelite ove važne informacije sa vašim prijateljima koji su možda imali ove simptome a da nisu ni svjesni ovoga.

IZVORzdravaahrana.info
PODIJELI
loading...