Uključite ih u svakodnevnu prehranu: 5 jeftinih začina koji tope kilograme

0

Osim što jelima daju onu sasvim posebnu notu i specifičan miris, začini imaju blagotvorni utjecaj na organizam. Povoljno djeluju na imunitet te potiču cirkulaciju tijela, a neki od njih pomažu prilikom topljenja kilograma.

U svakodnevnoj prehrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela. Bez obzira je li riječ o slanom obroku ili ukusnom desertu, ove nam biljke pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tijela. Povoljan uticaj na cirkulaciju, imunitet, jetru te probavne organe bilježe mnoge od njih koje spravljanje hrane čine zamamno mirisnim procesom. No, neki od začina nam također pomažu i pri topljenju kilograma.

Cimet

cimet

Jedna čajna kašičica cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi i potiče lakšu probavu ugljikohidrata. Također snižava LDL (loš holesterol) od sedam do 27 posto i holesterol u cijelosti između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa. Ali niti s ovim mnogima omiljenim začinom toplog mirisa ne treba pretjerivati. Sastojak u njemu sadržan, spoj kumarin u prevelikim količinama može uzrokovati oštećenje jetre.

1
2
3
4
5
IZVORnamirnice.ba
PODIJELI
loading...