TOP 10 ČUDESNIH ZDRAVSTVENIH KORISTI KOJE IMATE OD KRASTAVCA!

0

Krastavac je povrće četvrto po redu uzgajanosti na svijetu. Poznato je kao jedna od najboljih namirnica za cjelokupno zdravlje.

Nažalost, kao i ostalo povrće, krastavci često budu prskani hemikalijama. Zato se pobrinite da unosite samo neprskano organsko povrće. Ovo je 10 zdravstvenih beneficija koje imate konzumiranjem krastavaca:

1. Njeguju tijelo, 95% krastavaca čini voda. To im daje sposobnost hidratacije i pomaže tijelu da eliminiše toksine. Posjeduju najviše potrebnih vitamina. Značajni su posebno zbog vitamina C.

2. Pomažu u mršavljenju i regulisanju probave. Posjeduju veoma malu količinu kalorija i zato su idealni za mršavljenje. Visok sadržaj vode i vlakana su veoma korisna u oslobađanju tijela od toksina. Dnevna upotreba krastavaca može pomoći u liječenju hroničnog zatvora.

3. Zdrava kosa- Sadrže silicij i sumpor, minerale bitne za rast i jačinu kose.

4. Prevencija raka- Mogu spriječiti rak. Posjeduju komponenete kao što su:lariciresinol, pinoresinol i secoisolariciresinol. Te tri komponenete smanjuju rizik raka dojke, maternice i jajnika.

5. Tjeraju komarce- Utrljajte krastavac na kožu i izbjeći ćete ubod komaraca.Bolje je koristiti ovaj prirodni način, nego proizvide pune hemikalija.

6. Uklanjaju loš zadah- Stavite komad krastavca na nepce i pritisnite jezikom. Držite tako 30 sekundi. Fitohemikalije će ubiti bakterije odgovorne za loš zadah.

7. Liječenje mamurluka- Znamo da vitamin B i elektroliti koje krastavci posjeduju, mogu liječiti mamurluk. Te komponente su značajne i za regulisanje probave i liječenje zatvora.

8. Pomažu kod dijabetesa. Sok krastavaca sadrži hormon potreban ćelijama pankreasa za proizvodnju inzulina. Istraživanja su pokazala da steroli prisutni u krastavcima smanjuju nivo holesterola u krvi.

9. Artritis i upale zglobova- Pomažu smanjiti bol i upalu zglobova. Bitni su kod prevencije i liječenja artritisa.

10. Holesterol i regulisanje krvnog pritiska. Sadrže mnogo kalija, magnezijuma i vlakana. Te komponente čine krastavce sposobnim za regulisanje i visokog i niskog pritiska, ali i za smanjenje holesterola.

IZVORmoja-kuhinjica.info
PODIJELI
loading...