STOP bolovima u želucu !

0

Bolovi u želucu su nešto što smo vjerovatno svi iskusili, bar u nekom periodu svog života. Mogući uzroci bolova u želucu se obično povezuju s gastritisom, gorušicom, problematičnom ishranom, probavom ili čirom na želucu.

Za bol u želucu – mogući uzroci, pored navedenih, jesu i:

gastroenteritis (stomačni grip, uzrokovan virusima), refluks kiseline, trovanje hranom, netolerancija na laktozu, netolerancija na određenu hranu, alergija na hranu, zatvor, apendicitis, zloupotreba alkohola i kofeina, upotreba određenih ljekova, infekcija bakterijom H. pilori, kamen u žuči, celijakija i dr.

Neulkusni bol u želucu – za koji se ne zna tačan uzrok.

Neulkusni bol u želucu je termin koji se koristi za opisivanje znaka i simptoma loše probave – koji nemaju očigledan uzrok. Neulkusni bol u želucu se naziva funkcionalna dispepsija ili neulkusna dispepsija. Neulkusni – znači da bol ne potiče od čira (ulkusa) na želucu. Često se javlja i može biti dugotrajan. Može izazvati znake i simptome koji liče na one kod čira, kao što su bol ili neugodnost u gornjem dijelu stomaka, često praćen nadimanjem, podrigivanjem i mučninom. Mnogo puta nije jasno šta izaziva neulkusni bol u želucu. Ljekari se slažu da je u pitanju funkcionalan poremećaj, što znači da nije nužno u pitanju specifična bolest ta koja izaziva bolove.

Gastropareza

Ona se odnosi na usporeno ili potpuno zaustavljeno pražnjenje želuca zbog neadekvatnog opuštanja mišića na izlazu želuca zbog oštećenih nerava (uglavnom kod dugoročne ateroskleroze ili dijabetesa), hormonalnih poremećaja, psiholoških razloga ili usljed fibroznog tkiva koje se javlja poslije ozdravljenja od čira na želucu ili hirurške intervencije. Rak želuca se može pojaviti u bilo kom uzrastu, ali uglavnom kod ljudi poslije 50. godine. Pored bola u želucu, simptomi su često i mučnina, loš apetit, gubitak težine i crna stolica. Virusne, bakterijske ili parazitske infekcije koje utiču na želudac i crijeva takođe mogu izazvati bolove u želucu – ovo je tzv. trovanje hranom.

Ukoliko imate jak bol u želucu, koji ne prolazi, ili ako se javljaju i sljedeći simptomi:

povraćate krv, imate tamnu stolicu, kratak dah ili se bol širi na vilicu, vrat ili ruku – obavezno se javite ljekaru. Kamen u žuči često umije da izazove nesnosne bolove, koji se mogu reflektovati i na želudac. Akutni ili hronični gastritis (zapaljenje želučane sluznice) mogu izazvati jake bolove, naročito poslije jela neadekvatne hrane.

Bolovi u želucu poslije jela

Bolovi u želucu poslije jela obično mogu ukazivati na sljedeće tegobe:

loše navike u ishrani (prejedanje ili brzo jedenje), tegobe s varenjem, alergija na hranu (npr. ostrige, kikiriki, lješnjaci, jaja i dr.) netolerancija na hranu (nealergična preosjetljivost na hranu, odnosi se na farmakološki, metabolički i gastro-intestinalni odgovor na prisustvo određene hrane ili određenog sastojka u raznim vrstama namirnica)j netolerancija na laktozu (nakon konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda koji sadrže laktozu, javlja se intenzivan bol u želucu).

Pomoć iz prirodnih pripravaka

U narodnoj medicini posebno mjesto zauzima primjena ljekovitog bilja u liječenju tegoba. Najčešće se primjenjuju čajevi od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika i metvice, kao i pelina, kičice ili maslačka. U situacijama teže eradikacije H.pylori koriste se ljekovite biljke poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande, anisa, pelina jer te biljke svojim eteričnim uljima djeluju baktericidno na H.pylori.

Svježe bjelance

Potrebno je da svježe bjelance žvaćete nekoliko minuta, a potom ga progutate. U okviru dužeg kontakta bjelanceta s vašom pljuvačkom, ono će proizvesti sluzavu strukturu koja će obložiti zidove vašeg želudca.

Laneno sjeme

Laneno sjeme,toliko je efikasan prirodni lijek protiv želučanih smetnji, da se djelotvorno pokazao čak i pri liječenju najkomplikovanijih želučanih oboljenja, kao što je čir na želucu.

Kiselo milijeko i med

Ova mješavina koristi se kao prirodni lijek protiv gastritisa, ali aktivno pomaže i u oslobađanju od drugih vrsta želučanih problema. Potrebno je da u teglu od jednog kilograma zapremine, sipate pola kilograma kiselog mljeka i pola kilograma meda. Ovu smjesu čuvajte u frižideru. Svako jutro, prije nego što doručkujete pojedite po 150 grama ove mješavine.

Zanimljivost

Znate li da želudac u 70 godina preradi oko 50.000 litara tekućine i dnevno proizvodi dva do tri litra želučanog soka.

IZVORwww.nezavisne.com
PODIJELI
loading...