Šta se dešava sa vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja?

0

Jaja su pristupačna, lako ih je uvrstiti u svakodnevnu ishranu i mogu se pripremati na različite načine. Odličan su izvor aminokiselina, gvožđa i antioksidanata. Trebate odabrati organska jaja jer ne sadrže antibiotike i hormone, a imaju bolja nutritivna svojstva.

Tijelo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje organizma. No, tijelu je potrebno još 9 esencijalnih masnih kiselina, a njih možemo pronaći u jajima. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imuni sistem, hronični umor i loš izgled kože i kose, piše “Centar zdravlja“.

8Jaja regulišu nivo holesterola

Jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, ali to ne znači da su jaja loša za vašu krvnu sliku. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) kolesterolai povećati nivo dobrog (HDL) holesterola.

7Jaja jačaju imunološki sistem

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su jako dobar izvor selena, spoja koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema i regulaciju nivoa hormona štitne žljezde.

6Jaja poboljšavaju kognitivne funkcije

Jaja sadrže holin, spoj koji ima pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije. Istraživanja su pokazala da manjak kolina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alchajmerove bolesti.

5Jaja poboljšavaju zdravlje zuba i kostiju

Najbolji izvor vitamina D su sunčeve zrake i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zuba i kostiju. Potiče apsorpciju kalcijuma koji je neophodan za pravilno funkcionisanje srca, digestivnog sistema i metabolizma.

4Jaja poboljšavaju zdravlje i izgled kože

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i ljepotu kože i kose. Takođe poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja su odličan izvor vitamina B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i poboljšavaju kognitivne funkcije.

3Jaja štite zdravlje očiju

U sastavu jaja pronalazimo 2 antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti nivo od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

2Jaja podstiču mršavljenje

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osjećaj sitosti. Regulirat će apetit, ublažiti žudnju za grickalicama i smanjiti vjerovatnoću od prejedanja kasnije u danu. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

1Jaja smanjuju nivo stresa i ublažavaju anksioznost

Esencijalne aminokiseline koje pronalazimo u sastavu jaja direktno utiču na mentalno zdravlje. One regulišu proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.

PREKOcentarzdravlja
PODIJELI
loading...

Dodaj komentar

Budi prvi koji će komentarisati!

Obavijesti me o

wpDiscuz