SMUČIĆE VAM SE ŽIVOT: Odvratni i opasni sastojci koji se nalaze u hrani koju svakodnevno jedete a to niste ni znali!

0

Prijatno!

1Roze… nešto

Izgleda neverovatno ukusno i nalazi se u većini obrađenog mesa koje se koristi za pripremu brze hrane, kao što hamburgeri i pileći medaljoni.

2Katran

Nalazi se na listi štetnih supstanci koje su napravile Ujedinjene Nacije. Pod imenom “Allura Red AC” koristi se da određene vrste slatkiša, sokova i drugih prehrambenih proizvoda oboji u crveno.

3Boraks

Verovatno ste naišli na boraks kao sastojak vaših omiljenih sredstava za čišćenje. Boraks se takođe koristi kao konzervans za kavijar. Eto jednog načina da budete čisti i spolja i iznutra.

4Fosforna kiselina

Ako volite nasilne gangsterske filmove, fosforna kiselina vam je poznata kao stvar koju stavljaju u bačvu da bi se tela raspala. Međutim, možda niste znali da se koristi i u sokovima. Fosforna kiselina je ono što vašem omiljenom soku daje kiselost.

5Piljevina

Proizvođači je stavljaju u rendani sir da bi sprečili da se komadići zalepe. U deklaraciji sastojaka se piljevina navodi kao celuloza.

6Teleći želudac

Ako volite sir, to znači da volite i teleći želudac. Nakon obrade se teleći želudac zove “sirište” i koristi se da se od mleka napravi sir.

7Pesak

Zovu ga silicijum-dioksid da bi zvučalo manje odvratno, ali pesak je pesak. I on je sastojak određenih vrsta brze hrane, kao što je “Wendy's” čili.

8Pačje perje i ljudska kosa

Od njih se pravi aminokiselina koja se koristi za proizvodnju hlebova u kesi.

9Ovčije uljaste izlučevine

Nalaze se u žvakama. U deklaraciji se navode kao “lanolin”. Čine žvaku mekšom i lakšom za žvakanje. Mmm…

10Riblja bešika

Koliko volite da popijete veliku čašu hladnog piva kad je vruć dan? Trebalo bi da znate da pojedina piva sadrže nešto što se zove “isinglass” i što je zapravo riblja bešika. Ona pivu daje njegovu zlatno-žutu boju.

11Želatin

Da li ste ikada upoznali vegetarijanca koji ne jede želatin? To je zbog toga što želatin sadrži kolagen koji se pravi od životinjskog vezivnog tkiva.

12Kosti

Mlevene životinjske kosti koriste se za filtriranje belog šećera i uklanjanje tragova boje.

13Dabrovi… delovi

Da budemo precizniji, sekret analne žlezde i urin. Naziva se “kastoreum” i može se naći kao sastojak određenih brendova sladoleda od vanile i pojedinih slatkiša s ukusom maline.

14Bube

Pogledajte u listu sastojaka vaše omiljene hrane crvene boje. Ako na listi naiđete na “karmin”, znajte da jedete ljušture crvenih buba. One se koriste kao prirodna (ili da kažemo odvratna) boja za hranu.

15Titanijum

Da, mislimo na metal koji se iskopava u rudnicima. Od njega se pravi titanijum dioksid i koristi se da bele stvari učini još beljim. Naći ćete ga u glazurama i belim prelivima za salatu. Ponekad sadrži čak i olovo!

PODIJELI
loading...