SMANJITE REŽIJE: 10 sjajnih trikova za smanjivanje računa za struju

0

Promjenom nekih navika u kućanstvu možete znatno uštedjeti na struji bez da vam standard življenja imalo pati, a to će posebno značiti umirovljenicima i nezaposlenima.

Glavni potrošaći struje u kućanstvu su klima uređaj, termoakumuacijska peć, pećnica, te perilice za rublje i suđe.

Na klimi najlakše štedite tako da smanjite temperaturu hlađenja. Samo jedan stupanj uštedi vam i do 3% energije. Isto tako, ako rublje perete na 40 umjesto 60 stupnjeva, trošiti ćete upola manje struje. Uz to, slobodno ugasite pećnicu ili štednjak par minuta prije kraja pripremanja hrane jer će se ona nastaviti kuhati i peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi.

Uštedjeti možete i ako smanjite broj stvari koje peglate. Vjerojatno ne želite hodati zgužvani, ali stvarno nije neophodno peglati posteljinu, kuhinjske krpe ili ručnike.

Hladnjak i zamrzivač isto troše puno struje, jer cijelo vrijeme rade. Iako ih ne možete isključiti, eventualno možete uštedjeti ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

A štedne ili LED žarulje troše i do 80% manje struje od običnih, a i traju desetak puta dulje.

1. Planirajte

Kad god možete, pripremajte obroke za dva, tri dana odjednom. Potrošnja struje nije ista kada uključujete štednjak svaki, ili svaki treći dan.

2. Isključite iz utičnica

Ne ostavljajte uređaje na čekanju već ih isključite iz struje. Naprimjer, TV i dalje troši oko 24% energije iako je ugašen. Procjenjuje se da oko 6% struje u kućanstvu odlazi na uređaje koji su na ‘stand by-u’.

1
2
3
4
IZVORwww.24sata.hr
PODIJELI
loading...