NAUČNO DOKAZANO: Šećer je u rangu heroina i vi ste zavisnik: Kako se skinuti sa šećera u samo 10 koraka

0

Šećer izaziva zavisnost. Nedavna istraživanja su pokazala da je šećer u rangu heroina kada je u pitanju zavisnost, a činjenica je da je šećer veoma štetan po zdravlje.

Dovoljno je da pogledate statistiku obolelih od dijabetesa i gojaznosti i shvatićete da je to istina.

Srećom, postoji način da se oslobodite šećera jednom za svagda, samo se pridržavajte sledećih 10 koraka:

1Odlučite se na detoksikaciju

Ukoliko imate preddijabetično stanje, velik stomak, gojazni ste, imate poriv za šećerom i ugljenim hidratima, teško vam je da smršate i imate visoke trigliceride i nizak HDL holesterol (dobri holesterol), onda se nalazite na putu ka razvijanju dijabetesa.

Ukoliko jedete i kad niste gladni, osećate se puno nakon obroka, izbegavate fizičke aktivnosti i stalno se vraćate šećeru, onda ste razvili zavisnost od šećera.

Ovi simptomi su upozorenje da treba da se odlučite na detoksikaciju ukoliko želite da budete zdravi i srećni.

2Prestanite da unosite šećer u potpunosti

Fiziološka zavisnost se može prekinuti samo ako se prekine u potpunosti. Zavisnici ne mogu da uzmu samo jednu liniju kokaina ili jedno piće. Morate prestati da unosite šećer u potpunosti.

Izbegavajte sve oblike šećera, proizvode od brašna i veštačke zaslađivače jer oni izazivaju zavisnost i usporavaju metabolizam, zbog čega postajete gojazni. Takođe izbegavajte trans masti i hidrogenovane masti (margarin), kao i MSG (mononatrijum glutamat).

3Pazite na kalorije iz tečnosti

Šećer u tečnom obliku je još gori od šećera u čvrstom obliku jer dospeva direktno u jetru i pretvara se u masti.

Slatka pića ne izazivaju sitost te ste svakog dana sve gladniji za šećerom. Slatka pića su takođe najveći izvor kalorija.

Tu spadaju gazirana pića, zaslađena kafa ili čajevi i sva pića osim voćnih i povrćnih sokova.

Jedno gazirano piće sadrži 15 kašičica šećera i povećava šanse za razvijanje gojaznosti za 60% kod dece ukoliko se konzumira svaki dan.

4Ubacite proteine u ishranu

Proteini su jako važan deo ishrane, naročito u sklopu doručka, zato što balansiraju nivo šećera i insulina i smanjuju želju za šećerom. Najbolje je započeti dan s jajima ili proteinskim šejkom.

Ne zaboravite na lešnike, semenke i meso kao izvor proteina.

5Jedite velike količine pravih ugljenih hidrata

Pod pravim ugljenim hidratima se podrazumevaju oni iz povrća bez skroba, kao što su brokoli, karfiol, kelj, asparagus, boranija, pečurke, luk, tikvice, paradajz, komorač, patlidžan, artičoka, paprike itd.

Izbegavajte krompir, slatki krompir, bundeve i cveklu, makar u razmaku od 10 dana.

6Borite se protiv šećera mastima

Više se ugojite od šećera nego od masti. Masti izazivaju osećaj sitosti i balansiraju nivo šećera u krvi, a neophodne su kao energija za ćelije organizma.

Najzdravije masti koje možete uneti su one iz maslinovog ulja, avokada i ribe.

7Budite uvek spremni

Ne dozvolite sebi da se nađete u situaciji da vam je pao šećer i da morate da kupite hranu u nekoj prodavnici brze hrane, na aerodromu ili sa automata.

Uvek nosite sa sobom pakovanje hrane za vanredne slučajeve koje uključuje bademe, orahe, semenke, ćureće meso, konzervu ribe ili neko šumsko voće.

8Otarasite se stresa

Kada ste pod stresom, vaši hormoni polude, a kortizol poraste i izaziva osećaj gladi.

Studije su pokazale da duboko disanje aktivira posebni živac koji se zove vagusni živac, a koji ubrzava metabolizam i lišava organizam stresa. Potrebno je samo da duboko dišete.

9Rešite se zapaljenja

Studije su pokazale da zapaljenja izazivaju neravnotežu u nivou šećera i otpornost insulina, te da dovode do dijabetesa tipa 2.

U hranu koja izaziva zapaljenja spadaju gluten i mlečni proizvodi.

Nemojte unositi gluten i mlečne proizvode 10 dana i videćete da ćete se već nakon 2 ili 3 dana osećati bolje.

10Redovno spavajte

Manjak spavanja povećava želju za šećerom i ugljenim hidratima jer utiče na hormone za apetit. Želećete više energije ako ne spavate, pa ćete težiti šećeru koji se brzo apsorbuje. Spavanje je najbolji lek protiv prejedanja.

IZVORwebtribune.rs
PODIJELI
loading...