Ovo se događa ako prestanete jesti šećer !

0

Svi volimo slatko, ali nismo svjesni kako je šećer veliki neprijatelj našeg zdravlja. Saznajte što se događa kada ga izbacimo iz prehrane.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica.

Međutim, industrijski procesirani i rafinisani šećeri velika su opasnost. Njihovim izbacivanjem iz prehrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje, a lako ćete ih zamijeniti prirodnim zamjenama za šećer poput meda, stevije ili javorovog sirupa.

Ako se odlučite na taj izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promjene koje će vam zbog toga dogoditi.

1. Vaša tjelesna težina će se stabilizovati

Zavisnost o šećeru je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite puno procesiranih šećera koji se nalaze u masnoj i brzoj hrani te jelima s visokim procentom ugljikohidrata. Ako se ‘skinete’ sa šećera, vaše tijelo biće vam zahvalno jer se neće morati boriti s neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osjećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od umjetnih šećera prestaćete stalno osjećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati.

2. Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo ‘podigne’. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način ćete izbjeći velike uspone i padove šećera u krvi zbog kojih se zapravo i osjećate umorno.

3. Koža će vam biti zdravija i ljepša

Nije tajna da šećer pogoršava akne i prištiće, a često ih i uzrokuje. Ako se ih se ne možete riješiti uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminirate šećer iz prehrane jer je moguće da vaš problem s prištićima zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to napravili potvrđuju da im je koža brzo postala čišća, ljepša i zdravija.

4. Probava će vam postati redovna

Naš probavni sistem najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u vašem probavnom sisitemu. Želudac i crijeva lakše će probavljati sve što pojedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postaće samo sjećanje.

5. Prestaćete željeti šećer

Vjerovali ili ne, možete se riješiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u okusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mjesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je u stvari slatka.

IZVORwww.nezavisne.com
PODIJELI
loading...