Kiseli kupus osnažuje imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres

0

Kupus je doista “pametna glava“. Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka. Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem piše Ordinacija.hr. Već tisućljećima je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima. Odlično prija sa žgancima, kobasicama, grahom; neizostavan je u pripremi sarme. Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.

Kupus se tradicionalno kiseli u drvenim posudama (danas se često koriste i plastične inačice) tako da se odaberu zdrave i lijepe glavice kupusa, pa se naribaju i posole prema načelu – red kupusa, red soli.

Između ribanog kupusa mogu se staviti i cijele glavice kupusa za sarmu (pripremaju se tako da im se oštrim nožem izvadi središnji tvrdi dio, a otvor se napuni solju). Na vrh ribanoga kupusa obično se stavlja krpa ili gaza, a potom kamen ili neki drugi teški predmet kako bi se iz kupusa istisnuo sok. Tako se potiče prirodan proces vrenja (fermentacije) mliječne kiseline, a ključnu ulogu u tome imaju takozvane dobre bakterije – probiotici. Kada počne puštati sok, u kiseli kupus mogu se za poseban okus dodati jabuke, dinje, borovica, papar… Metla za želudac i crijeva Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija.

Mnogo prije nego što su znanstvenici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.

U pročišćujućim kurama za detoksikaciju organizma, umjesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa.Kao ljekovita i slasna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa s maslinovim uljem i češnjakom. Oblog od kiselog kupusa Ovaj pročišćujući oblog preporučuje se za masnu kožu s proširenim porama: ugrijte 200 ml soka od kiselog kupusa (rasola) i njime natopite gazu.

Punu šaku sirovoga kiseloga kupusa nanesite na lice i prekrijte gazom. Ostavite da djeluje 20 minuta pa isperite mlakom vodom.

loading...