Kako da sprečite pojavu dijabetesa

0

Gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti i potrošnje kalorija, slatka i masna hrana, neki su od uzroka koji dovode do dijabetesa, od kojeg samo u Srbiji boluje oko 730.000 ljudi.

Kako bi sprečili bolest koju s razlogom nazivaju tihi ubica, jer uništava sve organe, potrebno je konzumirati kurkumu, jagode, sir, jogurt, crveno vino, cimet, jabuke i špinat.

Kurkuma sadrži kurkumin koji odlaže, pa čak i sprečava dijabetes.Potrebno je još vremena za istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti kurkume, ali su prvi rezultati obećavajući.

Jagode bi trebalo jesti redovno. Naučnici tvrde da pomažu u aktiviranju proteina u organizmu koji smanjuje loš holesterol i krvne lipide, koji doprinose razvoju dijabetesa. Eksperimenti su pokazali da jagode pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Sir i jogurt takođe su efikasni u prevenciji dijabetesa, ali isključivo nemasni. Eksperti vjeruju da zdrave bakterije koje sadrže imaju korisne sporedne efekte.

Crveno vino sadrži resveratrol, koji pomaže funkciji šećera u krvi regulišući insulin. Treba ga piti umjereno, jednu čašu uz ručak.

Cimet ima brojne pozitivne efekte na zdravlje, a između ostalog snižava nivo glukoze u krvi, ali i nivo triglicerida, lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin.

Jabuke sadrže antocijanin koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Špinat je bogat hranljivim materijama. Britansko istraživanje je pokazalo da konzumiranje špinat dnevno smanjuje rizik od dijabetesa za 14 odsto.

IZVORwww.nezavisne.com
PODIJELI
loading...

Dodaj komentar

Budi prvi koji će komentarisati!

Obavijesti me o

wpDiscuz